Viipurilainen Kotileipomo Facebook
Viipurilainen Kotileipomo Instagram
Viipurilainen Kotileipomo 100 vuotta

Viipurilainen 100 vuotta

Kymmenen ja sata. Hoidetaan homma kympillä ja ajetaan sataa. Molemmat numerot ovat vuonna 2024 Viipurilaisen historiaa, juhlavuotta.

Viipurilainen Kotileipomo on aikanaan perustettu Suomen Viipurissa vuonna 1924. Tehtävä on pysynyt samana tähän päivään, pitää suomalaisia leivässä, mutta ymmärrettävästi sataan vuoteen on mahtunut monenlaista kehityskulkua aina nykyisten kotirajojen sisälle siirtymisestä konkurssipesän ostoon Ylä-Hemmilän perheelle 90-luvulla ja viimeisimpänä C, eli, kymmenen vuotta sitten Veikko Ylä-Hemmilän poikien, nykyisten leipuriveljesten, ottaessa perheyrityksen vetovastuu 2014 eteenpäin.

Pitkää peliä

Puhutaan, että joissain kulttuureissa osataan hyvin pitkää peliä. Meidän tavoitteemme on myös pitkä peli, mutta hyvin aikein.

Nojaamme arvoihimme, lähiruokaan, käsityöläisyyteen, kotimaisuuteen ja emme tavoittele pikavoittoja vaan rakennamme vastuullisesti vakaata kotimaista lähiruoan ketjua. Siihen kuuluvat taloudelliset vastuut, vastuu tuleville sukupolville, ympäristö ja ihmiset, ylipäätään kohtuullinen yrityskansalaisuus. Siksi uskomme kestävämme myös erilaisia kriisejä, koska niitä aina tulee.

Viipurilaisen alkuvuosikymmenten ansiot eivät tietenkään ole meidän, mutta pitkän pelin perinteen vaaliminen on vastuumme ja siksi leivomme joka päivä kuten oikeaksi tiedämme. Kunnioituksella.

Yhteisölli­syyden voima

Kun yritys ja meidän tapauksessamme leipomo seisoo periaatteidensa takana on mahdollista saada itseään suurempia voimia liikkeelle. Aikanaan Viipurilaisen alkuaikoina ruoantuotanto oli yksiselitteisen tärkeää kasvavalle Suomelle. Nyt tarvitsemme jo jotain erityislaatuista ollaksemme merkityksellisiä.

Nykyisyydessä olemme lähiyhteisöllemme ja asiakkaillemme niin kaupalle kuin ihan tavallisille Viipurilaisen leivän ystäville kiitollisia, että riittävä joukko on kokenut ajatuksemme lähiruoasta, perheyrittäjyydestä ja puhtaista raaka-aineista niin tärkeäksi, että olemme saaneet jatkaa leipomista hyvän tuulen merkeissä. Olemme panostaneet paitsi tietysti ydintoimintaamme puhtaiden ja maistuvien lähituotteiden kehittämiseen ja leipomiseen, mutta myös ajatustemme, periaatteidemme ja tarinamme esille tuomiseen.

Samalla olemme pyrkineet tekemään tärkeäksi kokemiamme asioita varsinaisella lähialueellamme. Olemme keränneet varoja nuorten urheiluun, luoneet positiivisia some-hassutteluja vaikkapa pandemia-aikana, osallistuneet monenlaiseen paikalliseen toimintaan varsinaisen leipälajimme ulkopuolella ja kaiken kaikkiaan olemme pyrkineet olemaan yrityksenä kuin asiallinen ihminen.

Seuraavaa sataa kohti

Kun puhutaan pitkästä pelistä täytyy tietysti katsoa seuraavaa sataa vuotta eteenpäin. Mitkä ovat meidän ratkaisun avaimemme siihen että Viipurilainen leipoo lähileipää vielä sadan vuoden kuluttua? Viljelläänkö silloin lähiraaka-ainetta? Mitä silloin ylipäätään syödään? Millaiset periaatteet silloin ovat tärkeitä?

Vastauksemme on koko ajan se, että tehdään parhaamme ja hyviä vastuullisia valintoja joka suhteessa. Pitkää peliä on nousta tänään aamuyöllä leipomaan tuotteita, joista voimme olla ylpeitä. Silloin tulevaisuuttakin voi odottaa luottavaisena.