Vääksyn Mylly

Vääksyn Mylly

Perinteistä myllytoimintaa Vääksystä

Koko lähiruokaketju omissa käsissä on meille keskeinen tavoite ja yksi sen matkan varrelle toteutunut merkkipaalu on oman myllyn hankinta. Se toteutui 2023 nuorimman Ylä-Hemmilän veljeksen Joonaksen otettua ohjat.

Vääksyn Mylly on rakennettu sota-aikana vuonna 1942. Vuonna 1954 mylly siirtyi Norrlinin perheen haltuun, jossa se säilyi aina vuoteen 2023 saakka. Paikallisen tuotannon merkitys ei ole kadonnut näiden vuosikymmenten aikana mihinkään. Viipurilaiselle ykkösasia on lähiruoka-ajattelun ohella maku, jossa pääsemme parhaaseen lopputulokseen oman myllyn tuotannon avulla.

Vääksyn Myllyn perinteistä koneistoa.

Viime vuosikymmeninä merkittävässä roolissa toiminnassa on ollut vuodesta 1999 toimitusjohtajana toiminut palkittu lähiruokavaikuttaja Kari Savola. Vuonna 2023 Vääksyn Mylly siirtyi Viipurilaisen Kotileipomon yrittäjäperheelle Joonas Ylä-Hemmilän aloitettua myllärinä ja toimitusjohtajana. Vääksyn Mylly valmistaa lähiviljatuotteita edelleen perinteisin menetelmin ja käsityönä. Ruisjauhot Viipurilaisen kotileipomon lähiraaka-aineeksi jauhetaan edelleen aidolla kiviparilla. Lyhimmillään pellolta oman myllyn kautta leipomolle on matkaa 12 kilometriä. Tätä kutsumme aidoksi tuoreudeksi.